Finns behov av en samordnad öl-debatt?

Vi har de senaste dagarna sett ett flertal debatt-liknande artiklar (här, här och här) bland Sveriges öl-bloggar. Många av dem har väckt mångas känslor och resulterat i många och långa kommentarer. Den debatt jag tänker på rör hur nya öl tas in på Systembolaget och det rigorösa regelverk som det omgärdas av. Debatten har också behandlat hur själva omröstningen går till och hur det kan komma sig att vissa öl, som t.ex Mohawk-serien och St:Erik-serien kunnat få in i princip samtliga öl som de producerat. Vid ett tillfälle skrev någon en kommentar att detta ämne vore något för Svenska Ölfrämjandet att ta tag i men då skrev någon att de verkade ha mest bekymmer med stavfel i ett korsord som publicerats i medlemstidningen Maltesen och följaktligen borde någon mer lämpad ta sig an denna debatt. Min fundering nu är om vi öl-bloggare kan göra gemensam sak och t.ex. formulera ett öppet brev till Systembolaget och eventuellt andra som kan bringa klarhet i detta en gång för alla. Debatten har kommenterats flitigt av representanter från både Ocean och Nynäshamns Ångbryggeri och Marc Schuterman från Brill & Co har försökt ge sin bild av proceduren. Ytterligare en händelse som satt fart på denna debatt är Galateas köp av en större aktiepost (35%) i Sigtuna Brygghus och vad detta eventuellt kan få för konsekvenser.
Det har också debatterats friskt om vad som anses avgöra ursprunget av öl. Ska man t.ex kalla ett öl för svenskt om det bryggts av en svensk bryggare på ett Belgiskt bryggeri? Jag kommer att skicka personliga inbjudningar till debatten till några utvalda på Systembolaget och försöka inhämta information från några bryggerier och importörer som varit inblandade i processen sedan tidigare. 
Så fort jag har tillräckligt mycket information rörande detta så publiceras det på denna blogg. Efter det kanske vi borde göra gemensam sak av detta eftersom det till syvende och sist ändå handlar om att vi konsumenter ska få ett så stort och varierat utbud av öl som möjligt, och då kan man ju fundera över det rimliga i att 3 personer sitter och bestämmer vad som slutligen når oss via Systembolagets utbud. Man kan ju heller inte låta bli att undra hur kvalitén på vissa öl har varit då Systembolaget genomfört provningar i samband med en offert när den öl som tydligen vunnit knappt är något man vill dricka. Om detta inte blir klarlagt och tydliggjort kanske det blir privatimporter som kommer öka markant istället, men det innebär ju bara att de med mycket pengar kan förse sig så fort de hittar goda öl de vill prova. Det står naturligt var och en fritt att kommentera i ämnet redan nu.
Vad tror ni? Dags för Systembolaget och andra inblandade att lägga ALLA korten på bordet.

7 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat ser fram emot uppföljningen...

    SvaraRadera
  2. När debatterna började blossa upp i helgen så skickade jag ett ganska långt mail till Systembolaget för att de skulle få en vettig chans att säga sitt i den här debatten och jag fick idag ett väldigt uttömmande svar från chefen över inköparna. Jag ska ställa lite följdfrågor och nya frågor som dykt upp i debatten sedan jag skickade det första mailet och sen, om det är okej för dem, så kommer jag att publicera det hela på min blogg.

    SvaraRadera
  3. Låter bra det, Johan!

    SvaraRadera
  4. Okej! Då finns det definitivt behov av samordning så att vi blir alltför många som frågar runt efter samma information.

    SvaraRadera
  5. INTE blir ska det naturligtvis vara….

    SvaraRadera
  6. Hur gick det med samordningen? Fick ni några svar från Systembolaget?

    LTM

    SvaraRadera
  7. LTM: Du kan läsa om det här:
    http://portersteken.blogspot.com/2010/12/inkopsprocessen.html

    SvaraRadera