Var inte rädd för mörkret!

Nej, det handlar inte om en ny skräckfilm eller hur man botar rädsla för mörker utan är helt enkelt uppmaningen på etiketten på nästa öl från det Nya Zeeländska bryggeriet Epic Brewing Company - Epic Thornbridge Stout.
Denna öl är lite speciell eftersom den framställt i samarbete mellan Epics bryggare Luke Nicholas och Kelly Ryan som är bryggare på Thornbridge Brewery i England.
Denna öl lanserades under våren 2010 i Nya Zeeland men har nyligen hittat till våra Systembolagen via importören Galatea.
Denna stout har inte mindre än 8 olika maltsorter i form av Maris Otter, Munich, Caramunich, Dark Crystal, Brown, Light Chocolate, Carafa Special 1 och Roast Barley. Detta förklarar också dess komplexa maltighet och den näst intill kolsvarta färgen.
Humlesorterna i denna stout är kanske det som är det typiskt brittiska med de två sorterna UK Target och UK Bambling Cross.
Nattsvart med vackert skum.
Doften är klassisk med tydliga toner av kaffe och choklad och i bakgrunden lurar även inslag av karamell och toffee. Faktum är att chokladdoften t.o.m tar över de rostade inslagen.
Det mest tongivande i smaken är chokladen även om det finns undertoner av kaffe och rostad malt. Efter ett par klunkar tycker jag mig känna associationer av "toast" (rostat bröd) och syltade körsbär.
Eftersmaken hänger kvar länge och ger en ganska torr känsla och beskan är väldigt tydlig med sina 54 IBU (mått på beska). Eftersom alkoholhalten r på hela 6,8 % ABV så skulle man kanske klassa denna som en Imperial Stout men då tycker jag inte riktigt att den lever upp till det. Jag anser nog att detta är en vanlig stout med hög alkoholhalt, vilket de också dolt skickligt. 
Ett intressant sidoprojekt som de gjort med denna öl är att de lagrade halva batchen, ca 2500 liter, i de amerikanska ekfat som deras Armageddon IPA lagrats i under 8 veckor. Det är första gången som de lagrat stout i fat som tidigare innehållit IPA så man är lite osäker på resultatet. Detta skedde under våren 2010 och de skulle introduceras på en en festival, Beervana, i Wellington i augusti förra året. Tyvärr har jag inte hört något om hur det mottogs.
Jag tycker att detta var en mycket bra och välbalanserad stout med lång eftersmak och ger den betyget 8 av 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar