Det vinnande Chilireceptet

Efter förra veckans ölprovningstema "IPA och Chili" lovade jag att publicera receptet, åtminstone om det blev bra! Jag kände att jag ville prova receptet i mitt eget kök innan jag definitivt kunde publicera det, så man kan stå för innehållet och så att jag kunde garantera att ingen skulle avlida av chili-hetta eller liknande.
Efter att ha provat receptet i fredags och gjort en del justeringar så kan jag med gott samvete publicera det.
Hoppas ni blir lika nöjda med resultatet som jag blev.

Allt om Öl’s Stout Chili

Öl är en viktig ingrediens i en riktigt mustig chili. Den maltiga smaken kompletterar hettan från chilifrukterna och de salta smakerna från köttet. I denna mustiga chili fungerar öl som stout, porter eller brown ale bäst.
Svårighetsgrad: Lätt
Tid: 45 minuter (3 - 5 timmar koktid)
Portioner: Åtta


Ingredienser
2 Kg nötkött (högrev, skuret i kuber)
300 g rökt sidfläsk eller bacon (Butchers Choice bacon)
3 gröna paprikor
4 vitlöksklyftor, finhackad
3 Ancho chilis (torkad)
1 Chipotle chili (torkad)
1 Birdseye chili (torkad, kan ersättas med piri-piri)
2 jalapeño (färsk), tärnade
2 Serrano chilis (färsk), tärnade
4 flaskor (33 cl) mörk öl (Stout, Porter eller Brown Ale)
3 msk oxbuljong
3 msk chilipulver
2 msk vetemjöl
3 tsk svartpeppar (eller efter smak)
3 tsk salt (eller efter smak)
1,5 msk oregano
1,5 msk spiskummin
2 krm kanel
50 g mörk choklad, 70 % kakao


Tillagning

  1. Börja med den torkade chilin. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den i 2-3 dl vatten i 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Rensa och hacka den övriga chilin. Ställ åt sidan. (Var försiktig under dessa moment. Chili är starkt. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt)
  3. Skala och finhacka vitlök, grovhacka paprika och skiva baconen.
  4. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Krydda med salt och ställ åt sidan.
  5. I en stor gryta, fräs bacon, vitlök och paprika på medelhög värme.
  6. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över chili-mjöl blandningen på köttet och lägg över det i grytan.
  7. Sila av den förkokta chilin, men spara vattnet. Chilin mosas och läggs i grytan. Lägg i de övriga hackade chilifrukterna.
  8. Häll i chilivattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Låt koka upp.
  9. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och kanel. Hacka chokladen och strö i. Rör ofta så inget fastnar i botten.
  10. Låt chilin sjuda i 2-3 timmar under omrörning då och då.
  11. Smaka av med salt och svartpeppar.

Chilin är nu klar, men ytterligare 1-2 timmars sjudande kommer att göra den ännu mer mustig.
Servera med gräddfil och bönsalsa.
Smaklig måltid!

9 kommentarer:

  1. "chilireceptet".

    Intressant recept. kanske skulle jag prova det redan i kväll?

    En bekant brukar ha i lite malet bryggkaffe i sin chili. Kan det vara ett alternativ?

    SvaraRadera
  2. Detta ska jag definitivt testa senare i veckan :)

    SvaraRadera
  3. Tackar ödmjukast!

    John

    SvaraRadera
  4. @Bark: Ett annat alternativ kan vara att experimentera med Kaffe-Stout eller Choklad-Stout!
    Jag tycker definitivt att ni ska prova receptet! Hör gärna av er om hur det blev.

    SvaraRadera
  5. Ska testa det recept i helgen. Blir väl lite modifikationer dock (som vanligt...jag kan inte riktigt med att följa recept till punkt och pricka). Återkommer med rapport!

    SvaraRadera
  6. Mycket bra grundrecept. Jag slängde i en halv näve muskavadosocker, lite tabasco och lite lökbitar i oxo och det gjorde inte saken sämre :)

    SvaraRadera
  7. @Baggen: Kul att det funkade! Blir nästan sugen själv på att göra den redan idag!
    Hur gick det för dig Bark?

    SvaraRadera
  8. Oerhört spännande recept. Jag gör ett försök i helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Daniel: Vill bara uppmärksamma dig på att Allt om Öl har flyttat till alltomol.nu!! Denna blogspot-blog ligger bara kvar för att alla ska hitta dit!!

      Radera