Gonzo Imperial Porter - Flying Dog Brewing

En av de nyheter som WickedWine släpper nu på fredag är Gonzo Imperial Porter (SB 89064) från det amerikanska bryggeriet Flying Dog Brewing. Denna öl är inte bara nästa i raden från detta bryggeri utan en hyllning till Hunter S. Thompson som, då han levde (han begick självmord 2005), hade anknytningar till bryggeriet.
Denna öl som är baserad på deras tidigare öl "Road Hog Porter" är en mycket välhumlad och stark Imperial Porter på 9,2 % ABV och en IBU (måttenhet för beska) på 85.
Färgen är näst intill nattsvart men nyanser av brunt syns när man snurrar på glaset. Skummet påminner mest om chokladmousse och när det dör ut ser det ut som en espressoliknande "crema" i glaset.
Dofterna i glaset har starka drag åt kaffe, mörk choklad och mogen frukt. Inslag av citrus finns i bakgrunden liksom toner av vanilj och rostat rågbröd.
Smaken är nästan lika komplex som doften med tydliga toner av kaffe, mogen frukt och en viss rökighet. Maltsötman balanserar den höga beskan så pass mycket att den inte alls känns stram.
Munkänslan är väldigt mjuk och rund med en relativt låg kolsyra och ölet har en ganska torr avslutning.
Jag tycker att denna imperial stout var väldigt trevlig med sin humliga stil och komplexa dofter och smaker, kanske att den kunde varit lite mindre torr i avslutningen. En fin öl att avrunda en lördag med.
Betyg 8 av 10

3 kommentarer:

  1. Hallå där!

    Jo det vart en Gonzo igår! nu är inte jag så speciellt bra på att sätta ord på allt man känner och smakar (rookie på det seriösa planet) med det du beskrev instämmmer jag nästan till fullo i, rökigheten vet jag inte om jag håller med om dock, kanske som en annan recensent sa rökt choklad :-)
    Doften var underbar,mycket humle, citrus.
    Smaken, fick känsla av mörk mörk chocklad, besk men inte alls störande, ABV på 9,2% kände jag inte alls av (i smaken dvs). Jag tror att den kan funka kanon till "IPA" Chilin, kommer absolut att provas till det och grillat nötkött i sommar. Och det blir lagring av några stycken också. Gillade denna skarpt intämmer i betyget.

    SvaraRadera
  2. @John: Gör en parallellprovning mellan denna och Yeti Imperial Stout vid tillfälle, så får vi se om du tycker som jag.
    Jag tror nog att den kan funka fint till lite hickorymarinet kött på grillen i sommar! eller kanske rent av i marinaden...

    SvaraRadera
  3. Fredags, ja då blev jag med Gonzo första gången. Jag älskare av mörk öl blev supernöjd. För mig är den värd 88 pengar den kostade.

    SvaraRadera