Mikkeller Coffee IPA - svagaste kaffet i stan

Mikkeller Coffee IPA är brygd hos De Proufbrouwerij. Systembolagsnr: 11501. Pris 39,90

Att det skulle vara Mikkeller som släpper en IPA med kaffe är väl inget som förvånar någon, detta är dessutom den andra varianten han brygger. Han är ju lite av en stigfinnare och provar sig fram med nya typer av ingredienser. Denna india pale ale innehåller den etiopiska kaffebönan ”Odoo Shakiso” som har rostats av det svenska kafferosteriet Koppi.
Endast en humlesort har använts (Tomahawk) så denna öl är alltså en "Single Hop" och den har en alkoholhalt på 6,9 % ABV.
Den är något grumlig och färgen är lite mörkt röd-orange och har ett kraftigt, krämigt och smutsvitt skum.
Den omedelbara doften ger associationer till tallbarr och frukter som aprikos, rabarber och äppelskal. Ingen påtaglig kaffedoft.
Smaken ger inledningsvis svårplacerade associationer till frukt med dragning åt aprikos. Efter ett par klunkar framträder en tydlig smak av gröna äpplen eller äppelskal. Beskan är ganska kärv, vilket förstärker känslan av äppelskal ytterligare.
En något annorlunda smak kan kännas i bakgrunden som skulle kunna komma från kaffet. Totalt sett är smaken ganska tunn och lite obalanserad med den kärva, nästan metalliska beskan. Efterbeskan lurar kvar i munnen länge och väl.
Det tog mig tre mindre provsmakningar med 5 minuters mellanrum innan jag faktiskt kände en svag smak av kaffe i eftersmaken. Ni som förväntar er att detta skulle vara något slags kaffebomb lär bli besvikna. Vill ni prova en kaffebomb ska ni prova något i stil med Efes Dark Brown, som visserligen var riktigt otäck, men där pratar vi ”kaffebomb”. Som IPA betraktad är Mikkeller Coffee IPA medelbra, kanske att den kommer till sin rätt under en varm sommardag, för jag fick ändå känslan av att den var ganska frisk.
Betyg 6 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar