Stenstrand SommarAle - Nynäshamns nya storsäljare?

På fredag, den kommande veckan (2011-07-01), släpps Stenstrand SommarAle (SB nr 89189) i Systembolagets beställningssortiment. Alla vi som var på "Allt om Öl Festivalen" förra helgen fick tillfälle att prova denna nya öl från Nynäshamns Ångbryggeri.
Stenstrand SommarAle, som jag skulle klassa som en amerikansk pale ale (APA), består av enbart amerikansk humle (Amarillo, Cascade och Chinook) och har en alkoholhalt på 6,8 % ABV. Den innehåller golvmältad malt från det anrika brittiska mälteriet Thomas Fawcett & Sons LTD. Ölet har fått sin sista touch genom att filtreras genom en humlekanon.
Det första som slog mig när jag doftade i glaset var den "otypiska" Nynäshamns-doften.
Färgen är något ljus bärnsten, lite åt guld-hållet. Vackert vitt skum.
Doften är påtagligt fruktig med inslag av apelsin, blodgrape och lite tallbarr. Faktum är att jag kom att tänka på "Cointreau".
Smaken är långt ifrån den vi är vana vid i Nynäshamns öl, dvs den saknar "hussmaken" som vi t.ex hittar i "Bedarö Bitter". Här är det tydliga inslag av tropiska frukter där apelsin och grape spelar huvudrollen. Mycket välbalanserad beska och en väl dold alkoholhalt.
En frisk och mycket bra balanserad APA med apelsin- och grapetoner gör denna öl till en mycket lyckad sommar-ale. Det här kommer garanterat vara en av mina sommarfavoriter och beställning ska göra så fort som möjligt.
Betyg 8 av 10

2 kommentarer:

  1. Trevlig öl, men den släpptes redan förra sommaren. Minns jag inte helt galet drack jag ölet på Akkurat i juli 2010.

    SvaraRadera
  2. @Gyllenbock: Jo, jag vet. Detta är väl en uppföljning av förra årets succé då de sålde slut på fyra dagar. I år har de gjort 3 gånger så mycket av den så förhoppningsvis är det fler som får möjlighet att prova den i år.

    SvaraRadera