Sigtuna Midvinterblot - en extremt tidig julrecension

Trots att det fortfarande bara är oktober så kommer här årets första recension av årets julöl - precis som på Harrods så börjar vi med en tidig "julskyltning" alltså.
Har man två sprillans nya julöl hemma, som släpps på Systembolaget den 14:e november, så är det väldigt svårt att låta de stå alltför länge orörda.
Sigtuna Brygghus har i år två nya julöl i sitt utbud och denna recension kommer att handla om deras "Midvinterblot" - en Imperial Porter på 10,1 % ABV. Den har flera olika maltsorter med bl.a. chokladmalt och havremalt. Man har även tillsatt ljunghonung och muskovadosocker. 
Midvinterblot är en svart porter med inslag av rubin i färgen och har ett ganska tunt och ljusbrunt skum.
Doften har tydliga inslag av choklad, kola och päronestrar.
Den omedelbara smaken är söt med fokus på choklad och tydliga inslag av havre. Efterbeskan är mycket markant och i eftersmaken finns starka inslag av salmiak.
Redan efter ett par klunkar infinner sig en eldig och värmande känsla. Kolsyran är ganska låg men eftersmakerna hänger kvar mycket länge.
Här har vi ölen man myser med, när julmaten är uppäten, julklapparna är utdelade och släkten har gått hem. Nedsjunken i fåtöljen, med det knastrande ljudet från den öppna spisen och i bakgrunden hörs "Fairytale of New York" i högtalaren. 
Då är det en perfekt stund för att "offra sig" för en "Midvinterblot" (SB 11304)



4 kommentarer:

  1. Dessvärre kan den ta slut fort också!! Jag kommer definitivt att försöka bunkra ett gäng av denna!!

    SvaraRadera
  2. Denna var helt fantastist!

    SvaraRadera